اگر این سؤال که شیر برقی چیست؟ پرسش شما هم هست پس احتمالاً دستی بر صنعت دارید. البته در غیر این صورت هم نگران نباشید. این مطلب به صورت ساده اما کاربردی، چه برای تعمیرکاران و متخصصان فنی و چه برای افراد غیر فنی نوشته شده است. تا پایان این مقاله، با زمستان صنعت آریا، همراه باشید تا اطلاعات کاملی در مورد اینکه شیر برقی چیست و چگونه کار میکند، بدست بیاورید.
شیر برقی چیست؟
شیر برقی با تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی، جریان و سوخت عبوری از خود را کنترل میکند. که بیشتر صنایع، از آن به جهت بالا بردن ایمنی کار استفاده میکنند. از کاربردهای متداول آن میتوان به تنظیم سوخت در مشعل اشاره کرد. به طورکلی، روند کار انواع شیر برقی به یک شکل است. بنابراین برای توضیح سازوکار آن، در ادامه از شیر برقی گاز، در مشعل یاد شده است.
در ابتدا باید دانست که دقیقاً وظیفه شیر برقی چیست؟ درواقع این شیر مسئول رسیدن یا نرسیدن جریان سوخت به مشعل است. به همین سبب جایگاه قرارگیری آن نیز در ابتدای مشعل و در مسیر عبور سوخت است. بدیهی است که خود شیر برقی هم برای انجام وظیفهی خود، چند قطعه کنترلی دارد تا بتواند ورود و روش ورود سوخت را کنترل کند. در کل، فرایند شعلهور شدن یک مشعل، از شیر برقی آن آغاز میشود.
این شیر، انواع و مدلهای مختلفی دارد که کمی بعدتر به آن اشاره خواهد شد. اما پیش از آن بهتر است بدانیم اجزای اصلی یک شیر برقی چیست و چه کاربردی دارد.
اجزای تشکیل دهنده ی شیر برقی چیست؟
شیر برقی 3 قسمت اصلی دارد که به بیان وظیفه و کارکرد هر کدام به صورت تکی پرداخته میشود تا شما خوانندگان گرامی در زمان کوتاهی متوجه شوید که به طور دقیق، سازو کار شیر برقی چیست.
1 – سلونوئید یا بوبین
بوبین که قسمت اصلی شیر برقی است، بزرگترین قطعه آن هم میتواند باشد. درون بوبین استوانه قرار دارد که داخل استوانه یک سوپاپ و همچنین یک فنر تعبیه شده است. این سوپاپ در حالت بسته، سدی برای مسیر سوخت است. برای باز شدن این راه، باید بوبین یا سلونوئید، برقدار شود. به محض برقدار شدن این قطعه، سوپاپ به فنری که در قسمت فوقانیاش قرار دارد، فشار وارد میکند و در نتیجه خودش هم به سمت بالا میرود. حالا سوخت میتواند از فضای خالی ایجاد شده به مسیرخود ادامه دهد.
2 – قسمت هیدرولیکی
هیدرولیک به معنای ((انجام کار توسط مایع تحت فشار یا حرکت)) است. این قطعه نیز همانطور که از نامش پیداست به صورت هیدرولیکی کار میکند و در قسمت بالایی شیر برقی و روی بوبین تعبیه شده است. اگر بخواهیم بهطور کلی بگوییم که وظیفهی این قسمت از شیر برقی چیست، میتوان گفت که کار کنترل سرعت سوپاپ را انجام میدهد.
چگونه سرعت سوپاپ شیر برقی را کنترل کنیم؟
برای این کار، دو المان با علامتهای مثبت و منفی بر روی قسمت هیدرولیکی وجود دارد. برای زیاد یا کم کردن سرعت سوپاپ، کافی است با یک آچار آلن، پیچ این قسمت را به سمت مثبت یا منفی بچرخانیم. پیدا کردن این پیچ هم کار دشواری نیست، چرا که تنها پیچ غیر رنگی و قفلنشده بر روی قطعهی هیدرولیکی است. با شل کردن این پیچ، قسمت هیدرولیکی قابل چرخاندن خواهد شد تا با چرخاندنش سرعت سوپاپ را تنظیم کنیم.
3 – قسمت تنظیم حجم سوخت
شیر برقی یک قسمت دیگر هم برای تنظیم حجم سوخت ورودی مشعل دارد. برای پیدا کردن آن، کافی است که شیر برقی را به سمت زیر بچرخانیم. در این قسمت، پیچی وجود دارد که با قرار دادن یک آچار آلن در آن، قابل چرخاندن است.
نکته مهم در تنظیم شیر برقی: در تنظیم و کارکردن با شیر برقی نکتهی مهمی وجود دارد که در صورت رعایت نکردن آن، آسیب جدی به شیر برقی وارد میشود. تا به اینجا از دو پیچ برای کنترل شیر یاد شد، که در هر دوی این پیچها این نکته حائز اهمیت است. حالا میرسیم به اینکه، این نکته مهم در شیر برقی چیست؟ زمانی که آچار را در پیچ میچرخانید به محضی که پیچ دیگر نچرخید هیچ فشار بیشتری وارد نکنید. چرا که این قسمت حالت تفلونی دارد و اگر از آن رد شوید، شیر اصطلاحاً هرز میشود.
انواع شیر برقی از لحاظ نوع سوخت
بعد از آن که دانستید شیر برقی چیست، بهتر است با انواع آن هم آشنا شوید. طرز کار تمام شیرهای برقی تا حد زیادی مشابه است. یعنی در حالت اولیه یا باز هستند که اجازه ی عبور سوخت را میدهند و یا بسته هستند. در صورت بسته بودن هم برای عبور سوخت، باید به بوبین برق برسد یا درواقع فرمان برسد که با جمع کردن فنرش راه را برای سوخت باز کند.
اما تفاوتهایی هم در انواع شیر برقی وجود دارد. برای اینکه بدانید مشخصات فنی انواع شیر برقی چیست، و یا از قیمتشان مطلع شوید، پیشنهاد میکنم به صفحه اصلی هر کدام در وبسایت رسمی شرکت زمستان صنعت آریا بروید. همچنین در ادامه به صورت مختصر در موردشان خواهید خواند.
در مشعلهای گازسوز، از شیر برقی گاز استفاده میشود. چرا که این شیر برای کنترل ورود سوخت گازی کاربرد دارد. از آنجایی که سوخت آن گاز طبیعی است، بسیار پرکاربرد و پرطرفدار است. اگر برای تعمیر و یا تنظیم شیر برقی مشعل شوفاژ یا موتورخانه، این مطلب را میخوانید بدون شک از این شیر استفاده میکنید.
طبیعی است که این دو نوع شیر برقی گازوئیلی و مازوت سوز هم با توجه به نوع مشعل انتخاب میشود. گازوئیل به سبب سوختی پرقدرت ولی ارزان و مازوت به دلیل صدای بسیار پایین و ایمنی بالا در بعضی مشعلها استفاده میشوند. شیرهای برقی گازوئیل و مازوت، بیشتر برای مصارف صنعتی کاربرد دارند.
دانستیم که شیر برقی برای کنترل جریانهای مختلف استفاده میشود. این جریان علاوهبر سوختهایی که پیشتر گفته شد، میتواند آب هم باشد. شیر برقی آب قادر به کنترل جریان آب فشار قوی هستند و برای تأمین ایمنی بیشتر بسیار کارآمدند.
شیر برقی بخار هم در انواع مختلف و برای سیستمهای خطوط بخار و درجه حرارت، طراحی شدهاند. از آنجا که این شیرها مقاوت بالایی دارند از آنها در محیطهایی با دمای بالا مانند سیستمهای شستشوی لباس، قالبگیری و یا استریل کردن استفاده میشود.
عوامل مؤثر در تعیین قیمت شیر برقی چیست؟
اکنون شما با شیر برقی تا حد زیادی آشنا هستید اما برای یک خرید به صرفه، بهتر است بدانید که برخی از عوامل مؤثر در تعیین قیمت شیر برقی چیست؟
- تک ضرب یا تدریجی بودن انتشار سوخت در شیر برقی
- حجم و ظرفیت
- نوع کاربرد و موقعیت مصرف
- جنس بدنه
- نام برند و کشور تولید کننده
کلام پایانی
در این مطلب به طور کامل دانستید که شیر برقی چیست و البته با اجزاء، انواع و نحوه کار آن هم آشنا شدید. با این وجود، فراموش نکنید که برای استفاده و تنظیم درست شیر برقی، در صورتی که دانش فنی لازم را ندارید پیشنهاد میکنیم ازمتخصصان شرکت زمستان صنعت آریا کمک بگیرید.